top of page

Bilder frÃ¥n höstmötet 2022 

Deltagarna fick en trevlig och mycket intressant föredrag om Greve Felix von Luckner. Föredraget hölls utav Ã…ke Persson samt Ulf R. Johansson.

Johnny Nilsson passade på att visa en av hans fantastiska båtmodeller den här gången ASD bogserbåten Fairplay XIV.


Den 23 maj var vi ett sällskap som besökte Sound VTS och Malmö Lotsstation i Öresundshuset. Information om verksamheten gavs av Marco Santesson och Anders Alestam.


Efter besöket intogs en god måltid på Bistro Royal.

2018 - Vårutflykt till Skanörs hamn

Ett drygt 20-tal av våra medlemmar begav sig denna soliga och sköna majkväll ner till Skanörs hamn för att besöka roddarelagets Lifbåt 416. Vi blev hjärtligt mottagna av några medlemmar från roddarelaget och då bl a vår medlem Johan Ullenby. Långbord hade dukats upp inne i det fina livbåtshuset. Vi bjöds på en underbart god varmrökt lax med potatis och romsås.


Efter maten visade Johan ett bildspel och berättade om Lifbåt 416 som har en mycket intressant och anrik historia. Och icke minst alla de äventyr den har varit ute på. År 1879 etablerades en livräddningsstation i Skanör som hjälpte till att rädda många skeppsbrutna kring Falsterbonäset. Det tillfördes en livbåt som var byggd i England, förmodligen före 1865 och hade skänkts av drottning Victoria till Sveriges kung Carl XV ca 1872. Den hamnade först på Flottans varv i Karlskrona, men efter många turer fram och tillbaka hamnade den så småningom i Skanör. Sista utryckningen med lifbåt 416 var 1939 då en tysk förpostbåt hade grundstött öster om Trelleborg. Senare överlämnades den till Falsterbo Museum. Efter ett antal år tog sig några eldsjälar an livbåten och renoverade den till sjövärdighet samt bildade även ett roddarelag. Läs gärna mer om denna spännande och intressanta livbåt på följande länk

https://www.roddarelaget.se/


Därefter gick vi en tur ner till hamnen och fick beundrat lifbåt 416 där hon låg förtöjd. Vi fick också följt med till roddarelagets lilla stuga där man håller möten och diverse andra sammankomster. Det blev en mycket fin och intressant vårutflykt och vi tackar för det fina mottagande vi fick av medlemmarna från lifbåtsroddarelaget.

2017 - Julfest på Sjömansgården

2017 -  Besök pÃ¥ Vikens museum m.m.

Denna soliga och mycket varma majdag hade Sjöfartsföreningen i Malmö sitt årliga vårmöte. Turen gick med buss till Viken, en idyllisk plats norr om Helsingborg. Viken var tidigare ett gammalt fiskeläge, men hade även ett eget litet varv där man byggde båtar upp till 30 m långa och 8 m breda. Idag finns här mestadels moderna lustbåtar, men även någon enstaka liten fiskebåt och snipa. Först besökte vi det lilla Sjöfartsmuseet där vi blev guidade av ett par inhemska och trevliga Vikenbor. Här fanns många rariteter och gamla föremål att beskåda och om tiden hade räckt till, skulle man gärna ha kunnat stanna kvar lite längre.


Därefter var vi inbjudna till "Ludan", en liten fiskebod som ägs av Carl-Johan Hagman och hans hustru Kristina. Carl-Johan är rederichef för Stena AB, men kunde tyvärr inte närvara då han var upptagen på annat håll. Dock fanns Kristina där och bjöd oss på lite olika goda små snittar med öl och snaps till. Vi var fulla av beundran för den fantastiska inredningen i "salongen" med de finaste maritima detaljer från golv till tak. Mycket stämningsfullt och trevligt. Ordförande Thomas tackade Kristina med en vacker blomsterbukett.


Efter trevligt samkväm i "Ludan" vandrade vi vidare till Vikens Hamnkrog och inmundigade ljuvlig oxfilé med tryfflad potatispuré och rödvinssås. Stämningen var på topp och med många nya intryck och upplevelser rikare, gick färden vidare mot Malmö i den sena men ljumma kvällen.


Det ska tilläggas, att både Sjöfartsmuseet och Hamnkrogen hade öppet endast för oss som kom på besök från Sjöfartsföreningen i Malmö, vilket vi var mycket tacksamma för.

Foto: Johnny Nilsson, Thomas Lund, Gunilla Thydell

2017 - Årsmöte

Sjöfartsföreningens årsmöte på Sjömansgården i Malmö den 16 mars samlade totalt 33 medlemmar. Susanne Åkesson korades till årets bästa medlemsvärvare 2016 och belönades med två flaskor vin. Vem som kommer att värva flest medlemmar detta året får vi se vid nästa årsmöte? Hoppas att samtliga medlemmar verkligen försöker hjälpa till att vända trenden med minskat antal medlemmar.


Samtliga ledamöter och suppleanter ställde upp för omval ännu ett år, förutom suppleanten Henrik Stadler som tyvärr hoppar av, vilket årsmötet enhälligt gav sitt samtycke till. Till ny suppleant valdes Johan Ullenby, vd hos CMP Norra Hamnen AB. Även revisorerna och valberedningen omvaldes inför kommande period.


Efter mötet avnjöts en god måltid bestående av älgkalops med tranbärssås och till kaffet kåserade vår egen medlem Olle Davidsson på temat "Sjöingenjören som ville mer än att bara skruva". En sammanfattning om hans yrkesliv i sjöfartens tjänst med byggandet av SARA COB till jobbet som vd/shipmanager/redare på det egna bolaget LIRO i Klågerup och till sist för att avsluta sitt arbetsliv hos MTM Shipmanagement, sedermera Finnlines Ship Management i Malmö.


Foto: Johnny Nilsson

2016 - Julfest påSjömansgården

2016-09-22 - Höstmöte

Efter en kortare samling och genomgång av kvällens agenda, inmundigades Biff Greta i stora salen. Maten var som sedvanligt tillagad av Hamn & Peppar och smakade förträffligt.


Därefter hölls ett mycket intressant föredrag av Carl-Johan Hagman, vd för Stena Line AB och Stena Rederi AB. Han informerade om Stena Sfären och dess enormt stora verksamhetsområde. Stena Sfären innehåller tre moderbolag, Stena Metall AB, Stena Sessan AB och Stena AB. Tillsammans utgör de en av de största familjeägda företagskoncernerna i Sverige. I Stena AB ingår bl. a. shipping och färjetrafik, vilket upptog en stor del av Carl-Johans föreläsning, men vi fick även en övergripande information om vad de andra bolagen bedriver för verksamheter.


Foto: Johnny Nilsson

2016-09-01 - Besök hos Söderströms automobilmuseum

Ett 25-tal medlemmar hade samlats på eftermiddagen för att besöka detta intressanta museum, som inte är öppet för allmänheten då samlingen är privat. Upphovsmannen till detta museum var Allan Söderström, som efter starten av Förenade Bil 1921 så småningom övertog hela verksamheten. Han hade ett enormt stort bilintresse under hela sin livstid och lyckades få ihop en enastående samling klenoder under samma tak. Vår ciceron var Rolf Ramestam, som tjänstgjort i företaget i mer än 40 år och kunde sin historia både utan- och innantill. Till sin hjälp hade han även Dick Andersson, som också tjänstgjort i företaget under många år. Efter föreläsning om den historiska delen av Förenade Bil samt även faktauppgifter kring de flesta bilmärken och även mycket annat av intresse, intogs en gemensam buffé av kallskuret från restaurang Hamn & Peppar.


(Fotografering överlag var inte tillåten, så därför visas endast ett fåtal bilder)


Foto: Johnny Nilsson

2015 - Julfest på Sjömansgården

2015 - Vårträff på Malmö Live

Foto Johnny Nilsson

Vi träffades i receptionen på Clarion Hotell & Congress Malmö Live. Vi blev visade runt i byggnaden och fick bl.a. uppleva Malmös nya konsertsal. Efteråt avåts en god middag på Eatery Social Taqueria med en magnifik utsikt över hamnen och havet.


https://www.nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-congress-malmo-live/faciliteter/restaurang-och-bar/

2013 - En tur på Öresund med s/s Bore

Foto Johnny Nilsson

En skön och solig sensommardag med en tur på Sundet ombord på Malmös stora kulturskatt, ångisbrytaren Bore. God mat serverades av den medföljande kocken Jimmy som såg till att allt blev så bra som möjligt.

2014 - Vårutflykt till Trelleborgs Sjöfartsmuseum

Foto Johnny Nilsson

Sveriges sydligaste sjöfartsmuseum visar sjöfartens historia inom Trelleborgs storkommun förr och nu. Trelleborgs Sjöfartsmuseum drivs och administreras sedan 1997 av den ideella föreningen Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner. Föreningen verkar som en ideell/kulturell förening med ändamål att vårda det kulturella arvet och värna om det kulturella avseende sjöfart och fisk inom ett område som svarar mot Trelleborgs kommungräns och havet där utanför.

http://www.trelleborgssjofartsmuseum.se/

bottom of page